Dobrý deň, píšem svoj príbeh.
Začalo to v 50-ke, keď som bol na kontrolu u svojej doktorky. Našla mi nález na pečeni a poslala ma na ultrazvuk. Zistenie bolo prekvapujúce: 90 percent pečene ztukovatenej. Moja lekárka ma poslala na odborné vyšetrenie, ale tam som zažil sklamanie. Lekárka sa ku mne správala ako k alkoholikovi takže to bola prvá aj posledná návšteva u nej. Obvodnú lekárku mám kamarátku a tá mi poradila, ako to mám riešiť najprv bez liekov. Tak som to aj uprednostnil. Nasadil som diétu, ktorú mi odporučila a začal som sa okolo stravy aj ja trochu motať, aby som to urýchlil. Jeden rok som vôbec nepožíval alkoholické nápoje, ale tým nechcem povedať, že by som veľa pil. Mám rád dobré červené víno a aj pivo, ale s mierou. Dopadlo to dobre, lieky som nemusel brať a po polročnej kontrole na CT vyšetrení bol aj primár prekvapený výsledkom.
Od tejto doby som sa zaujímal, čo jem, koľko a kedy. Po čase, asi rok, som sa dostal k počúvaniu vášho /nášho/ Slobodného vysielača. Najprv iba k politickým reláciám a následne aj k zdravej strave a hneď som vedel, že to je niečo pre mňa. Postupne som menil jedálniček od bežnej ryže k naturálnej, údeniny som nejedol už 3 roky, vynechal som tiež mäso z denného jedálnička a jem ho maximálne 2 krát týždenne. Kupujem ho v bio predajni. Taktiež som postupne vypustil zemiaky, mlieko a mliečne výrobky. Akurát občas si dám maslo a tvaroh od doma chovaných zvierat, mám rád raz za čas ovčí syr a bryndzu. Potraviny, ktoré viem kúpiť v bio predajni zamieňam za bežné z marketov. S varením nemám problém, lebo ma to bavilo už od mlada a posledné kuchárske knihy, ktoré som si kúpil sú od P. Planietu, takže niečo z nich som už varil a najviac mi chutili špaldové tyčinky s mrkvou. Vývary a zeleninové polievky som už varil aj 3 dni a je to bomba!
Zmrzlinu som nejedol rok a pol a nechýba. Skúšal som zdravú z ovocia a receptov zo zdravej stravy, cukor nejem žiaden už 2 roky, bielu múku rok. Pečiem ražno-špaldový chlieb ale ten jem tiež 2 krát do týždňa. Bežne si robím humus a cestoviny ale nie z bielej múky. Je toho ešte veľa, všetko mi hneď nenapadá, ale ešte konzumujem chia semená pri práci, nakoľko pracujem manuálne 8-9 hodín denne. Vstávam o 5,45 denne a to aj vo voľné dni a budím sa bez budíka. Popri príprave raňajok cvičím postupne pridávam – teraz už 150 klikov.
No a na záver chcem povedať to najdôležitejšie: O mesiac budem mať 56. Nie je to nejak vysoký vek, ale musím povedať, že od kedy som začal meniť stravu a životosprávu, cítim sa oveľa lepšie. Schudol som síce zo 77 na 65 kíl a okolie sa čuduje, či nie som chorý, no zvykol som si a je mi to na smiech. Stále mám dobrú náladu, ľahko sa mi dýcha a ráno nemám zapchatý nos. A už si ani nepamätám, kedy mi bolo ťažko z jedla na žalúdku.
Ďakujem za vašu reláciu a prajem veľa úspechov pri Vašej práci
Pekný deň praje poslucháč Jaro