Pred dvoma rokmi, v predvianočnom čase, keď som chcela zase raz stihnúť nemožné na úkor seba, som si sama spustila Histamínovú intoleranciu a SIBO (bakteriálne prenikanie tenkého čreva). Moje telo mi dlho dávalo signály, že sa niečo deje a je čas nerobiť veci ako dovtedy. Asi pol roka predtým mi vypadal 1cm pás vlasov nad čelom . Lekár to zbagatelizoval a povedal, že veď máte dosť vlasov. Odkázal ma ku kožnému, no to som zase už neriešila ja. Jeden podvečer po dopísaní dokumentu, ktorý som musela na termín odovzdať a po záverečnom stlačení klávesnice ENTER sa mi na tvári, hlavne okolo úst vyhodilo množstvo vyrážok. Nemala som žiadne výrazné tráviace ťažkosti, no ekzém sa mi po každom jedle zhoršoval. Najprv som mala podozrenie na Helikobakera. Ten sa potvrdil aj preliečil. No tvár som mala čim ďalej, tým horšiu. Následne mi určili diagnózu HIT a SIBO a odporučili ľahkú diétu. Lenže diéta a ani predpísané lieky nezaberali. Zdalo sa mi cez hlavu jesť potraviny, ktoré by mi mali škodiť a potom to anulovať tabletkou. Nič nefungovalo. Lekári môj problém uzavreli diagnózou, no nehľadali príčinu. Obrátila som sa na kamarátku, ktorá sa roky zdravo stravuje. Poradila mi a ja som z dňa na deň prešla na vegánsku stravu. Prestala som konzumovať mlieko, vajcia, mäso, chlieb, sladké a sledovala som si pitný režim. Po troch dňoch ako som sa tak začala stravovať, som sa ráno pozrela do zrkadla a neverila som vlastným očiam! Tvár som mala bez jedinej vyrážky!!! Začiatok môjho zdravého stravovania bol kruto náročný. Zobrala som to ozaj extrémne vážne a nedala som do úst nič, čo som nesmela. Bol to taký 5 mesačný detox. Táto náhla zmena stravovania mala v mojom prípade aj jedno negatívum. Vždy som bola veľmi chudá. Okrem tehotenstva som nikdy neprekročila hranicu 45kg. Pri náhlej zmene stravy som žiaľ išla rýchlo dole aj s váhou. Bol to taký začarovaný kruh. Stále som nevedela, čo vlastne môžem jesť. No vedela som, že už nemôžem schudnúť ani deko – bola som už kosť a koža. Postupne som skúšala potraviny vylučovacou metódou. Zisťovala som, ktoré mi nerobili problém, až som si vytvorila vlastný stravovací režim. Veľmi pomaly som sa dostala aj na pôvodnú váhu. Každý týždeň som si pridávala jednu histamínovú alebo SIBO potravinu. Postupne som zistila, že skoro so žiadnou nemám problém. Problém nakoniec u mňa nebola potravina, ale skôr jej množstvo a kombinácia a tiež trávenie. Dnes sa už stravujem pestro. Nakoniec sa príprava zdravého jedla stala mojím koníčkom. Veľmi ma baví variť nové jedlá, skúšať nové chute, vymýšľať si nové recepty alebo už existujúce prispôsobovať mojim chuťovým kanálikom. Moje pátranie, ako vyriešiť ešte pár zdravotných problémov, ktoré ma ešte trápili, ma veľkou okľukou priviedli k Petrovi Planietovi, aj keď viem o jeho aktivitách už asi 10rokov. Začala som počúvať Tajomstvá zdravia, kde som získala vhľad do problematiky stravy podľa Piatich elementov. Po osobnej konzultácii, ma veľmi potešilo, že intuitívne veľa veci robím správne, no stále je čo doladiť. Začala som sa stravovať podľa Piatich elementov, čo už cítim ako nadstavbu toho, čo som sama začala. Často zažívam AHA momenty. Podobne, ako keď som pred 20 rokmi prvý krát cvičila jógu. Každý nový cvik som cvičila s pocitom a prekvapením, aký krásny pohyb. A otázkou – Ako je možné, že som do teraz o tom nevedela? Teraz to zažívam s ochutnávaním jedál podľa Piatich elementov. Niektoré chute a jedlá ma prekvapujú, niektoré chutia úžasne, na niektoré si zvykám. Tak je to aj s informáciami, ktoré získavam. Vravím si to isté: Ako je možné, že som o tomto nevedela?