Pred 3 rokmi som pozvoľna začal pociťovať problémy so stolicou. Začal som častejšie chodievať na záchod a konzistencia bola redšia. Neskôr sa pridávalo aj čoraz viac hlienu. Koncom roka 2015 to vyústilo až v nepríjemný zápal s bolestivými kŕčmi a veľkou prímesou krvi. Začal som sa cítiť slabo a tak som musel aj na presviedčanie mojich blízkych začať s vyšetreniami. Dovtedy som bol totiž voči lekárom skeptický a ani som ich nenavštevoval. Zistili mi anémiu, ale kým som sa nakoniec asi po mesiaci čakania dostal na gastroenterológiu, tieto problémy mi samovoľne pominuli a pri rektoskopii mi už nič nezistili. Dal som sa do poriadku. Mal som vtedy možno stresujúcejší rok a trošku som to aj preháňal s pálivými papričkami. Na tieto a mnohé ďalšie faktory som si odvtedy dával pozor.

Zhruba pred rokom som podstúpil operáciu zubného ďasna kvôli zapálenej cyste a musel som kvôli tomu brať antibiotiká. V stolici som postupne opäť začal pozorovať prímesi krvi a hlienu. Okrem toho boli moje črevá dosť často príliš hlučné, čo si všímali aj ľudia okolo mňa. Neriešil som to, lebo som predpokladal, že mi tie lieky oslabili črevnú mikroflóru a problémy mi opäť po čase samovoľne pominú. To sa však nestalo. Na vyšetrenia sa mi ísť nechcelo, ale snažil som sa tomu pomôcť prírodnou liečbou. Rok bol opäť trošku náročný, mal som veľa starostí a uvedomoval som si, že to môjmu stavu nepomáha. No utiecť od mojich povinností som si nemohol dovoliť. Skúsil som bezlepkovú diétu, bezmliečnu diétu, urinoterapiu, prírodné doplnky čínskej medicíny od terapeutky, ale nič z toho mi nepomohlo dlhodobejšie. Snažil som sa podporiť slezinu, vylúčil som studené nápoje a potraviny, sladkosti, ovocie, alkohol, kávu, mäso (okrem rýb ho nejem už dlhé roky). Mojou slabinou bolo skôr pečivo, no aj to som sa snažil obmedziť. Začal som si poctivo variť raňajky aj obedy na plyne, no problémy ma stále nechceli opustiť. Aj pre veľké obavy mojej manželky som sa musel opäť objednať na gastroenterológiu, kde mi potvrdili chronický zápal hrubého čreva – ulceróznu kolitídu. Začal som teda s liečbou chemickými liekmi, ktoré našťastie postupne začali účinkovať a zápal potlačili skôr, než by mi boli naordinované kortikoidy. Taktiež mi bola doporučená bez-zvyšková diéta. Neskôr som sa dozvedel, že v tomto akútnom štádiu mi mnohé z potravín, ktoré som jedol, asi viac škodili ako pomáhali: strukoviny, orechy, chlorella, kyslá kapusta, ryža natural a ďalšie celozrnné obilniny. Momentálne sa nachádzam v stave, že mi je dobre. Stolica sa dala do poriadku, ale protizápalové lieky mám brať aj naďalej. Cítim sa plný energie a chuti do života, možno tomu pomohlo aj to, že som radikálne odstránil všetok cukor (ovocie používam iba príležitostne na dochutenie rannej kaše).

12 rokov sa snažím vzdelávať sa v oblasti diétológie aj na podnet mojej mladšej sestry, ktorá sa po neúspešných chemoterapiách nakoniec vyliečila prírodnou liečbou (Breussovou metódou). Možno mi niekde v hĺbke stúplo sebavedomie natoľko, že som si myslel, že viem všetko a nikdy neochoriem ja, ale skôr iní moji známi a kamaráti, ktorí zdravý život zvysoka ignorujú a skôr sa tomu posmievajú. Nakoniec som sa musel pokoriť ja a uznať, že sa musím ešte veľa učiť, a že aj západná medicína môže človeku pomôcť v kritickej situácii.

Ďakujem vám veľmi za túto výbornú reláciu.

S pozdravom Marek

ZDIEĽAJTE