Alergia je dnes často používané slovo. Narodila som sa v roku 1961. V časoch mojej mladosti bola alergia doslova neznáme slovo. Žijem v Ružomberku a keď som vo veku 12 rokov začala dlhodobo kýchať, bol z toho veľký problém. V našom malom meste sa alergii nikto nevenoval. Neostávalo mi nič iné, ako chodiť za alergológom do Martina.

Článok pokračuje pod reklamou.

Moje problémy boli také veľké, že po skončení zdravotnej školy som išla pracovať do liečebne vo vysokých tatrách, aby som bola na dobrom vzduchu. V tých časoch sa na liečbu používalo veľmi málo liečiv a lieky mali tlmiaci účinok. Zmena prostredia mi pomohla, avšak po narodení syna som sa navrátila do Ružomberka a moje problémy sa prejavili s plnou silou. Okrem nádchy som začala trpieť ekzémami, dušnosťou, mala som problémy s očami. Pravidelne som chodila na liečebné pobyty do Novej Polianky a brala som stále lieky. Som premýšľavý človek a tak som sa začala lekárov pýtať ako strava ovplyvňuje moje ochorenie. Dostala som odpoveď, že strava nie je dôležitá a je jedno, čo jem. Brala som veľa liekov, medzi iným aj spreje na dýchanie a lekári ma pripravovali na to, že mám celoživotné ochorenie s nábehom na astmu. Ja som sa rozhodla, že chcem byť zdravá. Začala som pomaly experimentovať a sledovať, čo sa deje. Isté obdobie som sa stravovala takým spôsobom, že som obmedzovala mäso, nahrádzala ho tvrdými syrmi, jedla veľa ovocia a zeleniny, obmedzovala tuky. V podstate som jedla stravu, ktorú medzitým začali doporučovať lekárske kapacity. Moje problémy však neustupovali.

A potom som na vlastnej koži prišla na to, čo treba robiť pre svoje zdravie. Zoznámila som sa s knihami hovoriacimi o makrobiotickom životnom štýle a začala som pomaly variť. Mala som problémy so zabezpečením surovín. Táto doba však ponúka veľa možností a tak nebol problém potraviny si objednať. Podľa kníh som začala variť a konzumovať tzv. makrobiotický tanier. Asi po roku varenia som sa prihlásila na kurz varenia čarovnej stravy u p. Planietu a išla som na výlet do Bratislavy. Bola som zvedavá, či dodržujem správne postupy. A začali sa konať divy. Postupne sa začali strácať moje problémy s alergiou až natoľko, že som mohla prestať brať liečbu. V tom čase som mala problémy s kŕčovými žilami a pravidelne som na ich liečbu brala Detralex. Zrazu som si uvedomila, že nohy ma prestávajú bolieť. Mojim pravidelným a opakujúcim sa problémom boli aj časté mykózy. Vďaka konzumu makrobiotickej stravy sa tento môj problém výrazne obmedzil. A ešte jeden bonus. V makrobiotike sa konzumujú morské riasy. Keďže trpím zníženou činnosťou štítnej žľazy, bola som veľmi potešená, že potrebujem užívať polovičnú dávku hormónov.

Pracujem ako zdravotná laborantka. Je bežné u pacientov vyšetrovať na aké látky sú alergický a potom im doporučovať, aby sa vyhli ich konzumu, aby neboli v styku peľom, prachom, roztočmi….U mňa to prebiehalo tak, že akonáhle som si stravou vyčistila organizmus, moje alergie sa stratili. A tak si kladiem otázku, ako je to vlastne s alergiou a s možnosťami jej liečby. Ako odpoveď v mojom prípade nachádzam vyskúšané na vlastnej koži, že je veľmi účinné zmeniť stravovacie návyky. Keďže tejto metóde verím, usporiadala som v Ružomberku Kurz varenia zdravej stravy a zmenu jedálnička doporučujem mnohým priateľom, ktorý chcú byť zdravý.

Prajem všetkým, ktorý čítajú tieto riadky, aby sa rozhodli pre zmenu. A viem, že nikto nebude ľutovať.
Anna, Ružomberok

ZDIEĽAJTE